Sfidat e shekullit të ri. Çliroje veten

tecnologjia

Shekulli XXI në të cilin ne jetojmë mund të quhet shekulli i sfidave dhe ndryshimeve të mëdha. Gjithçka po ndryshon me ritme marramendëse, gjithçka është në lëvizje dhe transformohet vazhdimisht. Të rinjtë  e sotëm janë krejt ndryshe nga të rinjtë e 10, 20 apo 30 viteve më parë.  Fal ndikimit të teknologjive të reja , mediave sociale, internetit gjithçka është ndryshe sot e do të jetë ndryshe nesër dhe as mund të  parashikohet sa  ndryshe mund të jetë pasnesër.

Shoqëria sot jeton në epokën e teknologjisë  me të cilën është e lidhur aq ngushtë sa që nuk mund ta imagjinoni veten të shkëputur nga celulari, kompjuteri, rrjetet sociale apo media.

Rinia sot e ka të lidhur ngushtë gjithë jetën dhe aktivitetet e saj me teknologjinë. Nëse je në një moshë të re dhe nuk je i informuar mbi teknologjinë dhe nuk di ta përdorësh atë ky mund të jetë një problem shumë i madh për ty. Rinia sot është larguar shumë nga mënyra tradicionale e komunikimit. Si pasoi e internetit dhe e teknologjisë së re komunikimi ndërpersonal ka pësuar një shformim të dukshëm.  Sot të rinjtë komunikojnë midis tyre me kode  dhe forma të cila janë të pakuptueshme për  moshën e mesme. Komunikimi është më i vrullshëm, më formal dhe më i çlirët. Nëse të rastis të dëgjosh bisedën e dy adoleshentëve  në rrugë  jam e sigurt se shumë pak gjëra do të kuptosh. Të rinjtë flasin  me shkurtime,  me simbole, me nënkuptime ,shpesh duke përdorur dhe gjuhën e huaj gjë që  e bënë shumë të vështirë t’i deshifrosh mesazhet që ata i japin njëri-tjetrit. Nëse do të rastiste  afër tyre një 80-vjeçar jam e sigurt që e vetmja gjë  që do të kuptonte nga e gjithë biseda e tyre  do të ishte që këta të rinjtë mund të jenë shqiptar pasi kanë folur edhe shqip.  Më këtë nuk dua as ta dënoj ,as ta shaj,  as ta paragjykoj rinin shqiptare.

Teknologjia ka ndryshuar rrënjësisht jetën tonë dhe kjo pasqyrohet në të gjitha fushat e jetës. Sot ne jemi pjesë e një shoqërie e cila është  gjatë gjithë kohës në lëvizje, të gjithë janë me nxitim, të  gjithë nguten. Sa shpesh e ke dëgjuar shprehjen: “Nuk kam kohë”, “Tani nuk mundem” ,”E kam me nxitim” etj. Ne flasim më shkurtë dhe më pak në komunikimin tonë të përditshëm. Mesazhet që u dërgojmë miqve tanë me telefon apo e-mail janë të shkurtra dhe sigurish që ne presim prej tyre një përgjigje të shpejtë e cila nëse vonon më shumë se 10 minuta atëherë kjo fillon të na shqetësoj.  Kanë ikur njëherë e përgjithmonë ato kohë kur  njerëzit i shkruanin letra njëri-tjetrit dhe prisnin me ditë të tëra përgjigjen e tyre. Sot nëse i shkruan një shoku një mesazh në celular dhe ai nuk të kthen përgjigje reagimi është i menjëhershëm. Thua me vete“ Seriozisht e ka ky që nuk kthen përgjigje??? Pse nuk më shkruan? Akoma nuk e ka  parë  mesazhin? dhe shumë e shumë gjëra të tjera si këto dhe pikërisht aty ti reagon ose duke e marr në telefon ose duke i nisur një mesazh të dytë. Qesharake  po ta mendosh megjithatë janë gjëra që ndodhin. Jemi qytetar të epokës teknologjike dhe nuk kemi kohë për të humbur pasi gjithë kohës jemi në vrapim e sipër.

Ne sot  lexojmë më pak se brezat e kaluar dhe nëse ndodh që të na pëlqej leximi dhe  duam të lexojmë jemi të prirur ta mbrojmë sa më shpejt librin që kemi në dorë. Sot njerëzit duan ta bëjnë gjithçka më shpejtë dhe  më me ngut duke filluar nga gjërat më të thjeshta deri tek ato më të vështirat. Ne duam të rritemi sa më parë ,duam të mbarojmë studimet sa më parë , duam të pasurohemi sa më parë , duam gjithçka në çast, tani.

Nëse e  analizojmë përditshmërinë e një njeriu modern do të vëmë re se dita  nisë me nxitim. Nuk ka shumë kohë të hajë mëngjes ose  të shohë televizor ose të bëhet gati me qetësi për ditën e re që e pret. Nxiton, do të bëjë dy –tre  gjëra njëkohësisht. Kjo gjë pasqyrohet në të gjithë rrjedhën e ditës së tij. Rrugës për në punë ecën me shpejtësi, trafiku i qytetit e bezdis , e mërzit pasi nuk do të pres , nuk ka kohë të presë . Edhe nëse ka  gjithë kohën e mundshme në dispozicion dhe e ka ditën komplet të lirë njeriu teknologjikë i ditëve tona  nuk është i  qetë, do të shijo gjithçka shpejt e shpejt , e bezdis ndalesa, pauza, i duket sikur i harxhon kohën e tij.

I futur në një vorbull e cila e rrotullon vazhdimisht dhe nuk e lë të shijoj asnjë moment qetësie njeriu i shekullit tonë humbet veten. Prandaj sot në botë njerëzit përballen me probleme të ndryshme si stresi,depresioni, vetmia, ankthi, pagjumësia e shumë të tjera. E gjitha vjen prej mungesës së qetësisë mendore dhe shpirtërore, prej humbjes së identitetit në turrat e mëdha të shoqërisë, e harron se jeta është shumë  e çmuar dhe e papërsëritshme. Vitet ia lënë vendi njëri-tjetrit dhe momenti i tanishëm nuk kthehet më. Gjithçka është kalimtare në këtë botë dhe prandaj është e rëndësishme ta shijosh në maksimum çdo moment të ditës,  pasi janë ato momente të ditës që në fakt përbëjnë jetën tënde.  Duke filluar nga dita e sotme  fillo të merresh pak më shumë me veten tënde, për dëshirat dhe nevojat e tua. Shkëputu nga kaosi i shoqërisë moderne dhe merru me atë që të bënë ty të lumtur. Çliroje veten, jetoje ditën tënde  në tërësi e saj.  Merr frymë thellë dhe shijo gjithçka të bukur që të rrethon. Lumturoje veten. Ti e meriton.

Nga : Arjola Ajdinaj

 

Advertisements

2 thoughts on “Sfidat e shekullit të ri. Çliroje veten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s